Menu

Habár végre itt a nyár és programokat is lehet már csinálni, jön a félév vége is, ezért gondoltam írok Neked egy bejegyzést arról, hogy nézz vissza az elmúlt hónapokra és gondold át jó irányba halad-e az életed. Tudom, hogy sokaknak a covid és a bezártság az év elején nem tett jót, és talán nem is mindenki tudott haladni a kitűzött célokkal. Viszont szerintem akkor is fontos, hogy időről időre az ember megálljon és megnézze, hogy haladt-e valamerre, és hogy arra felé tart-e, amerre menni szeretne. 

Ha már egy kis lépést sikerült tenned a célod felé, akkor biztos, hogy jó úton jársz, viszont ha nem tudatosítod ezeket a kis lépéseket, azt sem fogod észrevenni, hogy már ott vagy, ahol lenni szeretnél. 

Ezért most arra biztatlak, hogy csinálj velem egy rövid félév értékelést, vond le a tanulságokat, majd pedig élvezd ki a nyarat!

Mit szeretnél idén elérni?

Az első lépés, hogy végig gondolod mit is tervezetél erre az évre? Ha ezek össze vannak írva, akkor vedd elő őket és nézd át! Ha csak gondolatban vannak meg, akkor pedig gondolkozz el rajtuk. 

Mindegyik aktuális még? Vagy van olyan cél, amit most így félév után már nem tartasz fontosnak? 

Ha kell aktualizálhatod a célokat, vagy adhatsz hozzá új elemet is.

Ha viszont év elején nem tűztél ki célokat akkor akár most is megteheted! szerintem sosem késő új célokat meghatározni! A célok és a vízió segít majd, hogy azt az életed éld, amit csak szeretnél! Szóval vágj bele most, ne várd meg a következő év elejét, és hozd létre az álmaidat!   

Nekem érdekes élmény volt elővenni a leírt céljaimat. Általában reggelente mindig szánok egy kis időt átgondolni őket, de most, hogy elővettem a listát kicsit más élmény volt megnézni újra mit terveztem erre az évre. Ilyenkor szoktam érezni, hogy telik az idő, hogy ezeket lassan fél éve írtam össze, és azóta mennyi minden történt!

Ezért javaslom Neked is, hogy nézd át vagy határozd meg az idei céljaidat!

Mit értél el eddig?

Következő lépés, hogy megnézd mit sikerült elérned eddig? Szedd össze, hogy mi az, amire büszke vagy az elmúlt félévből. Mik voltak a nagyobb sikereid?

Fontos megjegyezni, hogy az is lehet hatalmas siker, ha ugyanott vagy, ahol eddig és élvezed az életedet! Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, a legapróbb dolgokat is próbáld összeszedni. 

Hogy segítsem ezt a lépést, felsorolok pár fontosabb területet az életben, ahol megnézheted, hogy mit értél el és hol vagy most: párkapcsolat, munka, egészség, hobbi, pénzügyek, környezet. 

Én például úgy érzem a párkapcsolat és a hobbik terén értem el sikereket eddig, de a pénzügyek és a munka kicsit hátrébb sorolódott, így ezekre nagyobb fókuszt szeretnék helyezni mostantól. 

Szóval Te is értékeld azt, ami eddig idén történt! Mit élsz meg sikernek, mit értél el eddig? Fontos, hogy meg ünnepeld a sikereidet!

Merre haladsz?

A következő lépés inkább a gondolkodásról szól. Hasonlítsd össze a kitűzött céljaidat és az elért eredményeidet. Összhangban vannak? Azokkal a dolgokkal haladtál, amivel szerettél volna idén? Vagy teljesen más irányt vett az életed?

Az lenne lényeg, hogy el tudd dönteni abba az irányba halad-e az életed, amerre szeretnéd, hogy haladjon! Lehet, hogy csak kis lépéseket tettél meg, de a jó irányba?

A gondolatok mellett fontos, hogy figyelj az érzéseidre is. Mit érzel, ha az elért eredményekre gondolsz? Boldog és büszke vagy? Vagy valami nem stimmel? Általában a megérzéseink érzelmek formájában jönnek, szóval ha valami olyat érzel, ami nem teljesen jó, az lehet egy jel, hogy nem biztos, hogy jó irányba haladsz.

Ha nehezedre esik ez a lépés javaslom, hogy vegyél elő egy papírt és írj! Írj le, hogy mit gondolsz és mit érzel! Aztán olvasd vissza a leírtakat és vond le a tanulságot!

Például én mivel tudatosan szánok időt arra, hogy a céljaimmal foglalkozzak, így úgy érzem, jó irányba haladok, ha bár lehet nem minden területen azzal a sebességgel, amivel én szeretnék.

Min fogsz javítani?

Ha eldöntötted, hogy jó irányba haladsz-e akkor a következő lépés, hogy végig gondolod, hogy mit fogsz tenni? Min szeretnél változtatni? Min szeretnél javítani? Még akkor is, ha úgy érzed jó irányba haladsz szerintem fontos elgondolkodni ezen. Biztos van valami, amit tudnál jobban csinálni! Keresd meg ezt a pontot, és javíts rajta!

A következő félévben én szeretnék jobban fókuszálni a munkára és az egészségemre. Úgy érzem ezeken a területeken tudok még javítani.

Te is biztos találsz, majd valamit, amibe kicsit többet tehetnél bele! Hát határozd ezt meg most!

Mit tegyél, ha nem a jó irányba haladsz?

Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel és nem a jó irányba haladsz, akkor először arra kérnélek, hogy ne ítéld el Magadat! Ne legyél magadra dühös! Ez a félév nem volt egyszerű, sok minden nem úgy alakult, ahogy terveztük, ezért legyél elnéző magaddal és fogadd el, azt is, ha valami nem sikerült úgy, ahogy szeretted volna.

Ha viszont  tényleg szeretnél változtatni, akkor szerintem két dolgot tehetsz. Az egyik, hogy egyedül kezdesz el a problémával foglalkozni. Ebben az esetben azt javasolnám, nézd meg hogy milyen gondolataid vannak általában a céljaidról! Kezd el figyelni, hogy mit gondolsz Magadról is, mennyire vagy pozitív Önmagad felé? Ahelyett, hogy egy új módszert keresnél a cél meghatározásra, én inkább azt javasolnám, hogy arra próbálj rájönni, hogy milyen gondolataid vannak, ami miatt nem hiszed el, hogy elérheted amit szeretnél?

A másik dolog, amit tehetsz, hogy keresel egy coachot vagy egy terapeutát. Ő majd biztos segít feltárni azokat a gondolati sémákat, amik a háttérben meghúzódnak és visszatartanak Téged. Ez az út kicsit talán könnyebb, persze egyedül is sok mindent el tudsz érni, de néha jó egy külső segítség, aki visszatükrözi, azt amit talán mi nem is veszünk észre. 

Lépések

  1. Mit szeretnél idén elérni?
  2. Mit értél el eddig?
  3. Merre haladsz?
  4. Min fogsz javítani?
  5. Mit tegyél, ha nem a jó irányba haladsz?

Összegzés

Szerintem nagyon fontos a tudatosság, hogy azt az éltet tudd élni, amit szeretnél, Ehhez pedig hozzátartozik, hogy néha meg kell állni és vissza kell nézni. ez nem sok időt vesz igénybe, de nagyon hasznos. Szeretném, ha elkerülnéd, azt, hogy mész egy irányba, haladsz is, jól érzed Magad, viszont évek múlva rájössz, hogy ez nem az, amit szeretnél hosszútávon. Innen visszafordulni nem lesz olyan könnyű, mintha rövidebb időközönként megállnál és megnéznéd hol vagy, és merre mész. 

Ezért javaslom tedd ezt most meg! Még a nyári pihenés előtt szánj egy kis időt Magadra és nézz vissza, majd pedig döntsd el, hogy min szeretnél javítani! Ezután pedig élvezd ki a nyarat, tudva, hogy jó irányba tartasz!