Menu
Tudatosság

A virágokat öntözöd vagy a gyomokat?

Habár az utóbbi hetekben nem alakult tavasziasan az idő, azért remélem lassan jön a meleg és vele a kertészkedés és virágültetés, ezért most hozok Neked egy analógiát arra, hogy hogyan is működik az agyunk, és hogy miért fontos, hogy a jó dolgokra fókuszáljunk.

Szóval képzelj el egy ládát, amibe ültetsz pár virágot. A virágok elkezdenek nőni, de ahogy telik az idő megjelenik pár kisebb gyom is mellette. Habár próbálod ezeket kiirtani, mégis annyira rájuk fókuszálsz, hogy öntözésnél sok vizet kapnak ezek is. Hiába szeded őket ki, mert mindig újra nőnek, elvéve a helyet a virágaidtól. Már csak azon tudsz aggódni, hogy mi lesz a gyomokkal, beszűkül a fókuszod, nem látod a jó megoldásokat és nem is törődsz sokat a virágokkal. Végül a gyomok gőznek és a virágaid kiszáradnak, mert a gazok elvették az vizet és az értékes tápanyagot tőlük. Te pedig elszomorodsz, mivel szerettél volna egy szép virágos ládát, de végül nem tudtál megszabadulni a gyomoktól.

Gondolkodásmódod

Most pedig fordítsuk át az analógiát a gondolkodásmódodra! 

Tegyük fel, hogy a láda jelképezi az összes gondolatodat. A virágok a pozitív, megerősítő, reménykedő gondolataid. A gyomok pedig a félelmeid, a szorongások és negatív érzéseid. A gyomok azok az érzések, amitől rosszul érzed Magad, amitől úgy gondolod nem vagy elég, vagy nem tudod elérni, amit szeretnél, mert nem vagy elég jó.

Gondolom Te is azt szeretnéd, ha a pozitív és az építő gondolatok lennének többségben, vagyis a ládádban virágok lennének, nem pedig gyomok. Mégis sokszor felülkerekednek a gyomok, a negatív érzések és teljesen átveszik az irányítást a gondolataid felett, és ilyenkor belekerülsz egy negatív spirálba.

Ekkor a gyomokra fókuszálsz és azoknak adsz erőt, azokat öntözöd a figyelmeddel. Hiába szeretnéd, ha pozitívabban tudnál gondolkozni, ha túl sok erőt adtál a gyomoknak. A virágok pedig már nem tudnak kinőni és élni, vagyis nem tudják visszavenni az irányítást a pozitív érzések. Nem találod a jó megoldásokat és a kiutat a helyzetből, mert nem tudsz kreatívan gondolkozni.

Ezért nagyon fontos, hogy amikor belekerülsz egy negatív spirálba, akkor ezt észrevedd,  mert ilyenkor elnyomsz mindent, ami pozitív és építő. Vagyis a gyomokat öntözöd, a virágok helyett,

Ha ezt sikerül észrevenned, akkor talán tudsz változtatni rajta, és újra a jó dolgok felé tudod fordítani a gondolataidat és a figyelmedet, és így könnyebben tudod megoldani a gondokat.

De hogyan csináld ezt a gyakorlatban? 

Vedd észre, hogy most negatívan gondolkozol!

Az első lépés az lesz, hogy észre kell venned, hogy most bizony egy negatív spirálban vagy és már csak a rossz dolgokat veszed észre, félsz és szorongsz.

Nálam jó működik, hogy ha valamilyen érzelem elragad, akkor megkérdezem magamtól, hogy most a virágokat vagy a gyomokat öntözöm? Ez a kérdés mindig kibillent a gondolkozási sémából, és segít észrevenni, ha nagyon egyoldalúan gondolkozva már csak a rosszat veszem észre.

Kitalálhatsz Magadnak  egy saját kérdést is, a lényeg, hogy legyen egy olyan kérdésed, ami segít észrevenni, hogy most a negatív spirálban éppen lefelé tartasz.

Gyűjts össze jó dolgokat az életedben!

Észrevetted, hogy negatívan gondolkozol, hát akkor hogyan tovább? Néha attól, hogy tudjuk, hogy nem jó, amit csinálunk, még nehéz változtatni rajta. Ezért azt javasolom, hogy ilyenkor kezd el gondolatban felsorolni, mi az, ami már most a tiéd az életben és tud támogatni ebben a helyzetben.

Például, amikor stresszelek a munkán, és nagyobb prezentációk előtt ideges vagyok és félek, úgy próbálom kibillenteni magamat ebből az érzésből, hogy elkezdem számba venni mim van. Például, igaz, hogy most stresszes a munka, de van egy jó munkahelyem. Vannak kedves kollégáim. Van családom, akik támogatnak. Vannak barátaim, akikkel meg tudom beszélni, ha valami gondom van. És így tovább.

Amikor elkezdem ezeket felsorolni általában más perspektívába kerülnek a dolgok, amitől féltem. Rájövök, hogy vannak nehézségek az életben, és mindig lesznek újat is, de a fontos dolgok az életemben rendben vannak, és ezek segítenek majd megoldani, ha valami tényleg rosszul sikerülne. 

Vagyis Neked is javaslom, hogy ilyenkor, ha kicsit erőltetve is, de kezdj el azokra dolgokra gondolni, amik jók az életedben, amik támogatnak, amik a Te virágaid!

Kérdezd meg Magadtól, hogy mit tudnál tenni, hogy megold azt, amin aggódtál?

Végül pedig, ha sikerült, kicsit pozitívabban gondolkodni, akkor tedd fel Magadnak a kérdést, hogy hogyan tudod megoldani azt, ami miatt aggódtál? Mit tudnál tenni, hogy javít a helyzeten?

Fontos, hogy mielőtt ezen elkezdesz gondolkozni pozitív hangulatban kerülj, mert akkor tudsz kreatív lennie, és új megoldásokon gondolkodni, ha nem szorongsz. A szorongás beszűkíti a fókuszodat. 

Olyan a szorongás és a félelem, mint egy távcső. Ha belenézel felnagyítod velük a dolgokat, és csak egy dologra tudsz fókuszálni. Ezért előbb le kell tenned a távcsövet, hogy észrevedd mi van körülötted és meglásd a megoldásokat. Ezt segíti a pozitív gondolkodás.

Lépések:

  1. Vedd észre, hogy most negatívan gondolkozol!
  2. Gyűjts össze jó dolgokat az életedben!
  3. Kérdezd meg Magadtól, hogy mit tudnál tenni, hogy megold azt, amin aggódtál?

Összegzés

Amikor belekerülsz egy negatív spirálba, és a szorongás átveszi az irányítást, akkor nehezebben fogsz jó megoldásokat találni, ezért fontos, hogy vissza tereled a figyelmedet a jó dolgokra. Fontos, hogy többet öntözd a figyelmeddel a virágaidat, mint a gyomokat, mert akkor azok lesznek erősebbek! Ahhoz, hogy tényleg a jó dolgokra figyelj, kezd el átgondolni mid van az életben, mert ez a figyelmedet újra a jó dolgokra fordítja, és így kreatívabban tudsz majd gondolkodni a következő lépésen!

Viszont, ha egyedül nem boldogulsz, akkor keres bátran és beszélgessünk, mert tudok segíteni átalakítani a gondolkozás módodat, hogy a jó dolgokra fókuszálj!